Informatiesysteem

INHOUD

De volgende systemen worden door mij gebruikt.

Medikad

Ik maak gebruik van Medikad voor:

  • plannen van afspraken
  • beheren van cliëntendossiers
  • facturatie en email herinneringen
  • Aanbieden/afnemen van vragenlijsten voor voortgangsmeting

De privacy is geregeld in de Verwerkersovereenkomst – Madeware.

Zorgmail

Een zorgmail is een email die is beveiligd met een wachtwoord: er is een code (wachtwoord) nodig om de de tekst van de email en eventuele bijlagen in te zien. Deze code wordt alleen naar jouw telefoon gestuurd. Hierdoor is een zorgmail geschikt om veilig privacygevoelige informatie te sturen.

Als je een zorgmail ontvangt en je tikt hierop dan krijg je een instructie te zien. Meestal is dit duidelijk. Wil je meer weten, zie ENO_NL_ZorgMail-Secure-e-mail-Viewer-handleiding_ontvangers.pdf (enovationgroup.com)

Als hulpverlener heb ik een abonnement op ENO Zorgmail om jou en je huisarts zorgmails te kunnen sturen. Als ontvanger heb jij geen abonnement nodig, alleen je telefoon met de code. Je kunt de zorgmail die ik je stuur ook beantwoorden. Je antwoord en de bijlagen die je bijvoegt worden dan ook beveiligd verstuurd.

Als je mij privacygevoelige informatie wilt sturen, vraag mij dan mondeling of via SMS, email of Whatsapp om jou een zorgmail te sturen, zodat je jouw informatie met het antwoord veilig kunt verzenden.

LET OP: een zorgmail wordt na een bepaalde periode automatisch gewist! Dus als je de tekst en/of de bijlagen wilt blijven gebruiken, maak dan direct een digitale kopie.

Elke zorgmail kan maximaal 20MB aan bijlagen bevatten. Een zorgmail kan twee maal worden beantwoord. Een zorgmail kan 1 keer worden doorgestuurd, met alle of een selectie van de bijlagen. Een doorgestuurde zorgmail kan niet worden beantwoord. De zorgmail wordt na 90 dagen automatisch gewist; bijlagen die een gebruiker heeft gedownload op de eigen telefoon of computer worden niet gewist.

ZorgDomein

Ik gebruik ZorgDomein voor mijn zichtbaarheid voor verwijzers, en het veilig ontvangen van verwijsbrieven en het versturen van terugrapportages.

Microsoft Teams

Ik gebruik Microsoft Teams om met je samen te werken, zie Teams Clientportaal.

Zie voor gegevensbeveiliging (NEN ISO27001) en informatiebeveiliging in de zorgsector (NEN7510) het artikel Is Teams veilig?

Betaalverzoek

Ik gebruik de KNAB app om een betaalverzoek te sturen.

Email

Het versturen van normale email voldoet niet aan veiligheidswetgeving. Ik gebruik email daarom daarom alleen om niet-privacy gevoelige informatie te versturen.

Ik kan jou niet beletten om mij gevoelige informatie via email te sturen, maar raad je sterk aan om hiervoor Zorgmail of Teams of te gebruiken.

Whatsapp

Whatsapp voldoet niet aan de privacy wetgeving, zie AVG Whatsapp | AVG Awareness met PrivacyZone. Ik gebruik Whatsapp daarom alleen voor niet-gevoelige informatie.

Ik kan jou niet beletten Whatsapp te gebruiken om mij gevoelige informatie te sturen, maar raad sterk aan om hiervoor Teams te gebruiken.

Website

Ik gebruik beveiligde clouddiensten van Antagonist.nl voor het maken en presenteren van mijn website. Als websitebeheerprogramma gebruik ik WordPress. Betaalde plugins van de website zorgen dat gevoelige delen zijn verborgen voor hackers. De toegang tot het cloud-beheersysteem en WordPress vereist 2FA (Microsoft Authenticator). De website is niet bedoeld voor privacygevoelige informatie.

Cloudopslag

Voor de opslag van mijn website en mijn emails maak ik gebruik van de beveiligde clouddiensten van Antagonist.nl. Zij zorgen ook voor automatische backups. Toegang tot de cloudopslag vereist 2FA (Microsoft Authenticator).

Voor de cloudopslag van Teams en van mijn documenten (OneDrive) maak ik gebruik van de diensten van Microsoft Business, welke draaien op Europese servers die (moeten) voldoen aan Europese Privacy wetgeving.

Verwerkersovereenkomstenregister

Verwerkersovereenkomst – Madeware

Datalekkenregister

Indien zich een datalek voor heeft gedaan wordt dit hier vermeld.